This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Sabtu, 07 Desember 2019

bubur candil warna warni

Biji Candil berwarna-warni

Bagaimana untuk membuat bubur Candil berwarna-warni praktikal yang boleh anda buat di rumah. Dengan Kobe Banana Fried Crispy Flour, mencipta apa-apa hidangan manis adalah menyeronokkan dan sudah tentu semua orang menyukainya. Resipi Bubur Candil yang berwarna-warni dengan tambahan sos candil ini menyediakan rasa manis yang lazat. Sesuai berkhidmat sebagai hidangan iftar atau acara keluarga.

gambar bubur candil warna warni

Nilai resipi ini

★★★★★ (7) Hasil: 4 hidangan Masa memasak: 35 minit

Bahan Biji Candil

1 bungkus tepung pisang goreng Kobe Crispy

Tepung beras ketan 100gr

Tepung ubi 50gr

1/2 garam sudu teh

125ml air suam

Bahan-bahan Sos Susu Kelapa

Santan 350ml

Gula 200gr

2 daun daun pandan

1/2 garam sudu teh

Cara membuat bubur Candil

Campurkan rata-rata Kobe Crispy Fried Banana, tepung beras melekit, tepung tapioka dan garam. Tuang air suam sedikit demi sedikit. Kukuk sehingga doh licin.

Bahagikan adunan menjadi 3 bahagian: putih, merah dan hijau.

Setiap kacau rata dan bentuk ke dalam bentuk bulat.

Masak air sehingga mendidih. Rebus lilin sehingga mereka terapung. Keluarkan, basuh dalam air sejuk dan longkang.

Cara membuat Sos Susu Kelapa

Campurkan santan, gula, daun pandan, dan garam. Masak sehingga mendidih dan angkat.

Hidangkan bubur Candil berwarna-warni dengan sup kelapa santan

Rabu, 04 Desember 2019

Cara Membuat Bubur Sumsum 1 2 Kg

Resep Bubur Sumsum Untuk Jualan
Bubur SumSum - Masakan khas Indonesia yang sangat popular untuk orang tua dan kanak-kanak. kerana makanan ini tidak terlalu sukar dan mudah mengunyah, selain rasa manis itu benar-benar membuat lidah kita NYOS.

Bagi ibu-ibu yang ingin menjadikannya di rumah, ibu boleh membuatnya di rumah semasa sakit tanpa selera makan atau ibu bapa di rumah.

Bagi ibu-ibu yang ingin menjadikannya di rumah, ibu boleh membuatnya di rumah semasa sakit tanpa selera makan atau ibu bapa di rumah.

Inilah cara untuk membuat bubur SumSum yang lazat dan lembut.

Bahan-bahan:
  • 1/2 Kg Tepung Beras
  • 1/2 bahagian kelapa yang dicincang
  • Hanya 1 liter air
  • 2 kepingan pandan konkrit
  • Garam secukup rasa
Untuk sos:
  • Biji gula separuh coklat (seperti yang dikehendaki)
  • 2 Pandan lembaran yang telah disimpulkan
  • Garam secukup rasa
  • 600 ml Liter Air
Cara membuat Serbuk SumSum yang lazat dan lembut:
  1. Pertama, kelapa parut hingga lembut
  2. Kemudian selepas memerah dengan lembut menggunakan 1 liter air
  3. Kemudian nyiapkan panci itu kemudian tambah ramuan 1/2 tepung beras, Pandan dan juga garam secukup rasa. Dengan kacau sehingga bercampur rata
  4. Kemudian masak periuk di atas kompor yang mengandungi bahan-bahan sambil terus mengaduk supaya ia sama rata.
  5. Kemudian setelah dimasak, anda boleh mencurahkan bubur ke dalam bekas yang anda inginkan
  6. Selepas itu, anda boleh membersihkan bekas yang digunakan sebelum ini supaya ia boleh digunakan untuk membuat sup.
  7. Kemudian sediakan kuali dan kemudian masak 600 ml air, gula dan garam secukup rasa dan kacau sehingga rata dan didihkan secara merata.
  8. Selepas dimasak tuangkan ke dalam bekas lain.
  9. Untuk berkhidmat, gunakan mangkuk atau piring, kemudian ambil bubur dalam satu kuali dan periuk ke dalam kuali lain
  10. Kemudian bubur SumSum bersedia untuk disampaikan.

Rabu, 20 November 2019

Cara Membuat Bubur Sumsum Supaya Tidak Menggumpal

Cara Membuat Bubur Sumsum Agar Tidak Menggumpal, Hanya Perlu 3 Langkah Ini

Bubur marin yang lazat lembut dan tidak beku. Makan dengan menjalankan gula pasir gula lebih legit. Bubur sumsum boleh dinikmati sebagai menu sarapan, juga boleh dijadikan makanan ringan.

Bubur memasak yang diasinkan sebenarnya rumit. Ia kelihatan seperti menu mudah. Tetapi jika terdapat satu kesilapan dalam membuatnya, bubur sumsum akan menjadi kental. Sekarang, untuk memasak bubur bubur lembut, ia hanya memerlukan tiga langkah mudah. Untuk maklumat lengkap, mari ikuti deskripsi di sini.

Bubur marin yang lazat lembut dan tidak beku. Makan dengan menjalankan gula pasir gula lebih legit. Bubur sumsum boleh dinikmati sebagai menu sarapan, juga boleh dijadikan makanan ringan.

1. Pilih tepung beras dengan warna putih berkilat
Kunci untuk bubur yang disejukkan adalah tepung beras berkualiti. Gunakan tepung yang tidak berbau apak dan mempunyai warna putih berkilat. Baki juga dengan pemilihan santan berkualiti tinggi. Adalah lebih baik menggunakan santan segar bukannya santan yang dibungkus.

2. Larutkan tepung beras sebelum pemanasan
Maksudnya ialah membubarkan atau mencairkan tepung beras dengan sebahagian dari santan dalam mangkuk yang berasingan terlebih dahulu. Kacau dan larut sehingga lembut. Kemudian beralih ke kuali untuk memanaskannya. Dengan cara ini, tepung beras tidak akan dibekukan dengan mudah dan boleh menghasilkan bubur lembut.

3. Kacau campuran tepung pada api sederhana
Di dalam kuali, masukkan baki santan lagi. Tambah daun pandan dan garam secukup rasa. Kemudian masak pada api sederhana. Jangan lupa untuk terus mengaduk sehingga tebal dan mendidih. Pastikan untuk memasak sehingga ia berbuih sehingga bubur tidak akan mencium tepung mentah. Jika ia tidak mendidih, ia dikhuatiri bubur yang terhasil akan tetap bau apak dan pastinya tidak lazat di dalam mulut.

Cara mudah yang betul untuk membuat bubur sumsum yang lembut dan tidak kental? Ayo, cubalah sendiri di rumah. Nasib baik, wanita!

Senin, 18 November 2019

Cara Membuat Bubur 7 Warna

Resep Bubur 7 Rupa--bubur tujuh warna itu dikenali sebagai hidangan yang dihidangkan dalam upacara tujuh bulan dalam tradisi Jawa.

Tujuh bentuk bubur terdiri daripada bubur merah dan bubur putih yang dilengkapi dengan lilin, jumlah, beras hitam dan lain-lain.

Nah, di Semarang ternyata ada tujuh bentuk bubur yang siap dinikmati setiap hari. Bubur tujuh angka Bu Joko yang kini popular telah menjadi makanan ringan perut pada waktu makan tengah hari.

Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi

Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi

Dinamakan tujuh bentuk bubur kerana ia terdiri daripada tujuh ramuan yang berbeza.

Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi

Bubur yang dijual dengan kereta sorong kecil diperbuat daripada bubur sum-sum, bubur kacang hijau, bubur nasi hitam, candil, bubur telur, mutiara dan bubur jagung ditambah dengan gula perang dan santan sebagai pelengkap. Menurut penjual yang akrab dipanggil Puan Joko, dadu adalah ciri bubur.

"Antara bahan-bahan yang jarang ditemui adalah bijirin. Tidak banyak untuk membuat bubur bijirin ini. Ia juga baik untuk orang yang sedang menjalani diet, "kata Joko ketika menyampaikan bubur kepada pelanggannya.

Jawawut atau juwawut itu sendiri adalah sejenis tumbuhan kecil yang pernah menjadi makanan ruji sebelum penanaman padi.

Sama seperti beras, benih ini juga diambil benih untuk diproses menjadi makanan. Puan Joko berkata dia mendapat bahan mentah mentah mentah dari pasar lorong Chinatown yang baru.

Wanita dari Tuntang, Salatiga, menambah bahawa dalam sehari dia dapat menggunakan 3-4 kilogram bahan mentah untuk membuat bubur.

Puan Joko telah menjual tujuh bentuk bubur sejak 2005. Pada mulanya, dia menjual dengan pergi dan akhirnya memutuskan untuk menetap dengan kereta kecilnya tanpa khemah atau gerai. Kini dia menjual secara rutin di depan pasar raya Bali Jalan Gajah Mada Semarang.

"Jika sudah diselesaikan selama tujuh tahun yang lalu. Ya, kerana ramai pelanggan bertanya kenapa tidak tinggal. Katanya, supaya mudah dijumpai, jika anda pergi ke sana ada yang mendapat beberapa dan bukannya, "tambah Puan Joko.

Bubur tujuh jenis Bu Joko dibuka bermula jam 13:00. Petang dipilih kerana pada waktu pagi dia membantu memasak suami yang menjual soto.

Sayuran dijual bubur memasak pada jam 09.00. Beliau berkata masa untuk memasak bubur terdiri daripada dua jam di mana proses terpanjang memasak nasi melekit hitam.

Walaupun di pinggir jalan, pembeli yang datang kelihatan ramai untuk memenuhi kereta kecil. Ada orang yang makan di tempat-tempat yang dibawa pulang.

Tujuh jenis bubur dibahagikan kepada dua hidangan iaitu saiz kaca kecil dan kaca besar.

Sesungguhnya, bubur ini tidak dihidangkan dengan mangkuk, sebab Joko sendiri membuatnya mudah dan ringkas. Untuk bubur kaca kecil, harganya Rp 4.000 dan Rp 6.000 untuk ukuran yang besar.

Bagi mereka yang ingin tahu tentang legit dan suplemen tujuh bentuk bubur tidak ada salahnya mencuba. Adalah lebih baik tiba sebelum jam 16.00 kerana biasanya bubur selesai pada waktu itu.

Kamis, 14 November 2019

Bubur Bubur (Cendol)

Bubur Bubur (Cendol)

Bahan untuk bubur:
1 cangkir tepung beras
1 sendok teh air kapur
Sedikit garam
Airnya cukup untuk menyeduh tepung

Cara mempersiapkan:
1. Campur semua bahan dan aduk sebati hingga menjadi adonan (jgn terlalu lembut dan keras, agak2 dapat untuk ditekan di atas senduk / acuan maruku).
2. Rebus air dalam panci.
3. Taruh campuran tepung di atas cetakan / cetakan berongga dan tekan ke dalam air mendidih.
4. Bila sudah siap dan matang, angkat dan cuci dan tumbuk bubur.

Tuang bubur ke dalam mangkuk dan letakkan di atasnya dengan sedikit santan kental. Ini membuat bubur lebih banyak lemak.

Untuk saus:
500 ml santan kental
50-60 gram gula merah / melaka
50 gram gula (atau secukupnya)
½ sdt garam
2 daun pandan

Cara mempersiapkan:
1. Masak santan dengan gula merah dan gula dan daun pandan sampai mendidih.
2. Tambahkan bubur tepung beras. Aduk dan angkat.

Kentang Manis 'Bebek':
100 ml santan kental
Sedikit garam

Rebus menggunakan api kecil hingga agak tebal.

Cara Melayani Bubur:

Tuang bubur ke dalam mangkuk dan letakkan di atasnya dengan sedikit santan kental. Ini membuat bubur lebih banyak lemak.

Rabu, 06 November 2019

RESEP DAN CARA MEMBUAT WEDANG JAHE HANGAT KHAS INDONESIA

Halia Wedang adalah minuman tradisional Indonesia. Minuman panas ini juga merupakan salah satu minuman paling sihat yang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh kita. Untuk membuat minuman halia hangat tidak sukar.



Bahan-bahan:
  • ½ liter air bersih.
  • 75 gram jahe (membersihkan kulit dan kemudiannya memukul dan lebam).
  • 1 batang lemongrass (memberus dan lebam).
  • 1 helai daun pandan berukuran 20 cm kemudian simpulkan tali pinggang.100 gram gula perang (sikat halus).
Cara membuatnya:
  1. Pertama, masak air bersama dengan halia, serai, daun pandan dan gula perang sehingga ia mendidih.
  2. Selepas mendidih, keluarkan dan terikan air halia ke dalam kaca.
  3. Akhirnya, sediakan halia semasa panas.
Halia Wedang mempunyai beberapa manfaat termasuk:
  • Boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • Boleh membantu penguraian makanan yang lancar.
  • Boleh menghalang mual.
  • Dapat membantu menghilangkan kekejangan perut dan dapat membantu mengeluarkan angin dari tubuh.
Terdapat banyak lagi manfaat yang terdapat dalam halia, kerana halia merupakan salah satu tumbuhan ubatan yang mempunyai banyak faedah dan faedah. Mudah-mudahan resipi ini dan cara membuat halia Indonesia bermanfaat bagi kita semua. Cuba.

Senin, 04 November 2019

Resipi Ayam Merah

Ayam Masak Merah Kenduri--Pernahkah anda mencuba resipi Sambal Bilis atau Stingray Panggang? Nah, kali ini ResepRecipe.Com menyajikan resep Resipi Merah, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, bagi anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Bahan-bahan berikut diperlukan dalam membuat Red Cook Chicken. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan-bahan berikut diperlukan dalam membuat Red Cook Chicken. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan
  • ½ ayam, potong 4
  • 1 keping asid gelugur
  • 2 sudu serbuk kunyit
  • 100 ml air
  • 1 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • minyak goreng secukup rasa
  • Perasa halus
  • 15 cili kering
  • 4 bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • ½ sudu teh belacan
memasak
Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil dalam proses membuat hidangan Red Cook Chicken. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Kotak ayam dengan garam dan kunyit, biarkan selama 15 minit.
Minum minyak masak, goreng ayam sehingga ditenun, keluarkan dan longkang.
Panaskan 2 sudu minyak, kacau sehingga rempah wangi, tambah ayam ayam, garam, dan gula, kacau rata, tuangkan air.
Masukkan ayam dan kacau dengan baik. Masak hingga sos dimusut, dan tenggelam masuk.
Keluarkan dan layari.