This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Selasa, 24 September 2019

kisah sukses penjual kue basah

Warna yang menarik disusun dengan kemas di dalam mangkuk, dibalut dengan daun hijau, dan bau dari jauh, mengetuk lidah anda untuk mencuba. Barisan kek basah dan pelbagai makanan goreng seperti kes pertunjukan yang sangat baik yang menggoda para pelanggan untuk dimakan dengan serta-merta. Siapa yang tidak akan tergoda untuk melihat warna kek tradisional yang dipaparkan dalam kes paparan?

Kek tradisional mempunyai rasa istimewa dan kaya berbanding kek gaya Barat. Gabungan gurih, legit, manis, asin, dan pedas menjadi citarasa khas bagi rakyat Indonesia. Variasi yang sangat kaya tidak bosan untuk mencuba dan terus menggoncang lidah penonton. Kek tradisional kekal di hati para pencintanya.

Warna yang menarik disusun dengan kemas di dalam mangkuk, dibalut dengan daun hijau, dan bau dari jauh, mengetuk lidah anda untuk mencuba.

Kemunculan kuih tradisional yang mula-mula hanya berfungsi sebagai makanan ringan apabila tetamu melawat, perhimpunan sosial, dan persahabatan antara saudara-mara menjadi perniagaan oleh beberapa orang. Ternyata peluang ini ditanam oleh seorang wanita yang lahir di Sukabumi, Puan Hanita, pemilik Toko Kue Irma. Pada tahun 1980 kedai Cake Irma diasaskan, walaupun pada masa itu ia hanya perniagaan berasaskan rumah. Peruntukan dan warisan pengetahuan ibu bapa, menjadikan Ny. Hanita meneruskan semangat ibunya untuk memulakan perniagaan kek.

Bekalan yang cukup untuk membawa dia keyakinan untuk memasuki dunia perniagaan. Ternyata memang kesan pemasaran yang mengerikan dari mulut ke mulut, yang merupakan penentu kejayaan atau kehancuran perniagaan. Walau bagaimanapun, dalam sejarah Kedai Cake Irma, pemasaran dengan cara ini telah menjadi perubahan besar dalam perniagaan.

Kedai yang terletak di Jalan Gelong Baru Barat I No. 42, Tomang, Jakarta Barat tidak pada awalnya berpusat pada kue tradisional, tetapi menawarkan tiga jenis kue, yaitu Banana Molen, Chicken Pie, dan Saucys Broad yang disediakan untuk pesanan kecil.

Permintaan ternyata agak baik. Pasaran menerima dengan tangan terbuka. Kritikan dan input telah muncul. Kedai Pastry Irma juga meneroka kuasa penciptaan ke arah perniagaan pastri tradisional. Pemasarannya telah meningkat, dari agensi kerajaan, acara pejabat, hari ulang tahun, perhimpunan, dan lain-lain. Sehingga kini, Kedai Pastry Irma mampu menjual berpuluh-puluh jenis kek tradisional, seperti makanan goreng, pelbagai kek basah, makanan ringan pasaran dan kek gaya Barat yang lain, seperti pastri, roti, pastri, kek, dan makanan ringan.

Kejayaan Menjadi Nyata Walaupun berada di kompleks kediaman, jauh dari lebuh raya, Irma Pastry Shop di Tomang masih tidak kehilangan pengguna. Sebagai contoh seorang pelanggan yang memesan kek hari jadi apabila pasukan laporan di Bakery Indonesia ditemui di Kedai Cake Irma Tomang. "Saya telah melanggan kek selama beberapa lama. Di samping rasa dan variasi yang baik, harga berpatutan. Saya tidak bosan memilihnya. Ya, walaupun satu, lokasi yang menurut pendapat saya terlalu jauh di dalam kompleks perumahan agak sukar. Saya berharap Toko Irma dapat membuka cawangan di pusat membeli-belah, "kata Heni, seorang suri rumah yang tinggal di kawasan Bekasi.

Warna yang menarik disusun dengan kemas di dalam mangkuk, dibalut dengan daun hijau, dan bau dari jauh, mengetuk lidah anda untuk mencuba.

Di samping strategi pemasaran kata-mulut, kedai ini telah mula beralih ke telemarketing (melalui telefon). Ternyata ini memudahkan pengguna kerana sistem jualan yang boleh menggunakan sistem pesanan penghantaran. Tidak hanya itu, banyak tawaran menarik mulai dari harga yang berpatutan dari Rp 2.500 hingga Rp 5,000 untuk berbagai kue tradisional, paket kue dari Rp 150.000-up, dan sebagainya. Tawaran lain, diskaun 50% untuk kek tertentu di atas 17.00. itu tidak bermakna kek yang mendapat diskaun tidak boleh dilaksanakan, kualiti masih terjamin. Ini hanyalah satu strategi yang mengingati bahawa pada waktu petang, terlalu ramai pengunjung datang.

Kejayaan yang hanya menjadi mimpi, kini berada di tangan. Sehingga kini, sebuah kedai yang mempunyai jenama dari salah seorang anak biologinya, Irma, boleh mencapai 1200 keping sehari dari berpuluh-puluh jenis kek tradisional. Bukan itu sahaja, kedai ini dapat mengupah 110 pekerja untuk 5 cawangan. Lima kedai terletak di kampus Trisakti, Kementerian Kewangan, Kemanggisan, Pesanggrahan, dan Tomang.

Tidak hanya kejayaan itu, yang direkodkan dalam rekod MURI, pada tahun 2005, Irma Cake Shop memenangi anugerah setelah berjaya membuat Roti Buaya, kek persembahan Betawi, berjumlah 5.6 meter dengan IWAPI dan IKABOGA. Kekangan Masih Ada di dalam atau di luar. Perniagaan ini masih berjalan dengan menggunakan tenaga kerja manusia. Sesungguhnya kekuatan manusia boleh naik dan turun. Walau bagaimanapun, sistem standardisasi yang digunakan sebagai rujukan, rasa dan bentuk dijangka tidak berubah.

Realiti di sini jelas bahawa persaingan perniagaan tradisional bukan hanya dari jenis yang sama. Selain itu, selepas tempoh peralihan budaya asing dengan pengaruh yang besar. Lain-lain jenis pesaing, seperti kek barat dan roti tidak boleh diremehkan. "Saya mengakui bahawa ia adalah halangan terbesar, terutama kerana kecenderungan masyarakat kini mula melirik kek. Tetapi bagi saya, kek tradisional adalah budaya Indonesia yang asli. Saya sebagai warganegara mempunyai kewajipan untuk memeliharanya. Saya juga mempercayai bahawa walaupun pelbagai jenis dan kek kiasan yang menggembirakan, kek tradisional tetap tidak terganggu dalam cita rasa rakyat Indonesia. Ia adalah cara kita memperlakukan kek tradisional untuk terus wujud dalam dunia masakan, "katanya dengan bangga.

Strategi Pertahanan Pada masa itu tidak banyak kedai kue di kawasan Tomang. Pemasaran kek berjalan dengan lancar. Aliran keuntungan, kejayaan diperoleh. Memulakan hanya pada bangunan 3x6 meter, di dalam sebuah pavilion kecil, Kedai Pastry Irma kini dapat berkembang ke saiz 20x20 meter. Tetapi sekarang, seperti perumpamaan "kedai kue kiri kanan", pertandingan itu agak ketat. Walaupun anda kehilangan satu, seribu pesaing akan berkembang lagi. Pesaing dalam dunia perniagaan masih tidak dapat dihapuskan.

Untuk dapat bertahan dalam dunia perniagaan selama lebih kurang 31 tahun, sangat ideal untuk dikategorikan sebagai perniagaan yang berjaya. Faktor harga yang agak tidak menentu, persaingan yang sengit, dan pesaing-pesaingnya yang mushrooming telah membuat Kedai Cake Irma meningkat dan jatuh. Walaupun ia tidak datang kepada kemerosotan yang berisiko, kedai ini masih bergantung pada resipi leluhur dengan keunikannya sendiri sebagai strateginya. Di samping itu, kreativiti yang dinyatakan dalam produknya sangat menarik kepada pengguna dari pelbagai jenis, pembungkusan yang menarik, untuk merasakan perisa dan aroma. Tidak syak lagi, yang mengatakan untuk memastikan pengguna setia.

Kesedaran gaya hidup sihat (minda sihat) kini semakin tinggi. Makan kek bukan sahaja memenuhi kelaparan, tetapi juga memberi perhatian kepada apa yang dimakan dan bagaimana ciri-ciri kesihatan makanan. Kualiti masih harus dipertimbangkan, terutamanya mengenai kategori yang sihat dan halal.

"Orang ramai kini lebih licik dan sedar kesihatan. Oleh itu, kami terus berusaha membuat inovasi pada kek tanpa mengetepikan halal, hal ehwal sihat, dan perkhidmatan yang mesra pelanggan. Sederhana, kami menjalankan perniagaan ini hanya memikirkan bagaimana Kedai Pastry Irma boleh berjalan setiap hari dengan terus memberi perhatian kepada kualiti dan rasa, supaya ia dapat bertahan dan bersaing secara profesional, "tambah Sandra, anak lelaki Hanita Sulaiman.

kata kunci

perhitungan bisnis kue basah
usaha reseller kue basah
inspirasi usaha kue basah
resep kue basah untuk usaha rumahan
bisnis kue basah rumahan
usaha kue subuh
cara memulai usaha kue kecil kecilan
cara memasarkan kue buatan sendiri

Senin, 23 September 2019

Rendang Jengkol Melayu

Rendang Jengkol Melayu Recipe Change Rendang Jengkol Melayu 4 Saya suka Hobi dengan makanan ini ... jengkol !! Apa-apa yang dimasak adalah lazat. Kali ini saya cuba membuat rendendang itu. Suami yang sesungguhnya telah menanam gagasan untuk menambah daun kari atau juga dikenali dengan nama Koja salam. Daun-daun ini biasanya ditambah kepada hidangan kari kurar khas Melayu. Selepas mencuba ia menjadi aroma yang unik. Dan sudah tentu lazat. Ini juga merupakan idea yang bagus untuk seorang suami, diberi Rendang Jengkol Melayu hidangan ini. Sekiranya anda tidak mempunyai daun kari, langkai dan gantikannya dengan daun kunyit. Jengkol ?? Smelly ?? Aaahh ... kemudian fikirkanlah nanti. Kesan sampingan tidak bernilai makanan istimewa! Mari menceritakan semula ibu ... Ina Harahap Ikut Berhenti ikuti Bahan-bahan 5 bahagian 20 pcs rempah halus jengkol: 10 pcs bamer 5 pcs baput 100 gr cili merah 3 cm halia 5 btr candlenut melemparkan rempah-rempah: 3 cm galangal memar 3 daun lbr daun 5 daun kari lbr / salam koja Gantikan dengan daun kunyit 1 lg jika tidak ada 2 daun oren daun 2 pcs asid kandis 1 btg lemongrass bumbu lain: 2 sendok teh 750 ml kari bubuk santan dari 1 kelapa terikan 2 sudu teh garam 1 sudu teh gulpas 1 sudu tepung serbuk Langkah-langkah untuk menambah foto Bahagian 2 jengkol. Rebus 2 kali selama 1 jam kurleb. Longkang. Geprek jengkol kemudian diketepikan. Tambah gambar Dalam kuali, tambah rempah, buang rempah dan santan. Masak sehingga santan agak merosot. Tambah foto Tambah jengkol dan bumbu lain. Semak selera mengikut rasa. Masak lagi sehingga rendang menyusut kering. Angkatnya. Ini lebih lazat jika dimakan selepas dibiarkan semalaman. Dia akan memakannya menggunakan beras panas esok. Hadeuhh ... itu hanya kelihatan seperti laut, hanya melupakan tanah. Hahaha ... Tambah satu langkah

Rendang Jengkol Melayu Recipe Change Rendang Jengkol Melayu 4 Saya suka Hobi dengan makanan ini ... jengkol

Cara membuat Rendang Jengkol Melayu, resipi

Pecah 2 thumbs up. Rebus 2 kali selama 1 jam kurleb. Longkang. Geprek jengkol kemudian diketepikan.
Dalam kuali, tambah rempah, buang rempah dan santan. Masak sehingga santan agak merosot.
Tambah jengkol dan sisa bumbu. Semak selera mengikut rasa. Masak lagi sehingga rendang menyusut kering. Angkatnya. Ini lebih lazat jika dimakan selepas dibiarkan semalaman. Dia akan memakannya menggunakan beras panas esok. Hadeuhh ... itu hanya kelihatan seperti laut, hanya melupakan tanah. Hahaha ...
Bahan-bahan dalam resipi Rendang Jengkol Melayu di atas adalah seperti berikut

Gantikan dengan 1 lagi daun kunyit jika anda tidak mempunyai satu
membuang rempah:
20 pcs jengkol
1 sd gulpas
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk sup
3 lb. daun teluk
5 buah daun kari / salam Koja
2 sudu teh serbuk kari
3 cm halia
5 pcs baput
2 pcs asid kandis
2 sudu daun oren
bumbu lain:
1 serai
5 btr candlenut
100 gr cili merah
3 cm halia halia
750 ml santan dari 1 kelapa kelapa
bumbu lancar:
10 pcs untuk dipamerkan
Masa:

Hidangan: 5 hidangan orang
Kata kunci pencarian:

  • resep rendang jengkol
  • resep rendang daging melayu
  • gambar rendang jengkol padang
  • resep rendang jengkol padang asli
  • resep rendang jengkol istimewa
  • resep semur jengkol padang pedas
  • resep rendang malaysia
  • resep rendang ayam melayu

Minggu, 22 September 2019

Resepi Makanan Laut: Giant Prawn Rendang

Bosan dengan rendang daging, cuma rasa rendang udang ini. Pengadun itu dipasang tegas pada daging udang agar rasanya lebih baik. Gurih pedas dan lebih seronok untuk menikmati panas dengan nasi hangat. Ayo, buat!

Bosan dengan rendang daging, cuma rasa rendang udang ini. Pengadun itu dipasang tegas pada daging udang agar rasanya lebih baik

Bahan-bahan:
  • 4 sudu minyak sayuran
  • 1 kg udang gergasi besar, potong gumpalan
  • 500 g bawang merah, dikupas, dihiris nipis
  • 4 cm halia, dikupas, dihiris nipis
  • 4 batang serai, ambil bahagian putih, dihiris halus
  • 1 keping daun kunyit, dihiris halus
  • 20 cili mera kering, remam, keluarkan benih, mash kira-kira
  • 750 ml santan daripada 2 kelapa parut
  • 750 ml air
  • garam
  • gula pasir
Cara membuat:
  • Panaskan minyak dalam kuali, tambah semua bahan.
  • Masak pada api tinggi sederhana.
  • Kurangkan haba, terus masak sehingga sos semakin bertambah. Angkatnya.
  • Hiaskan daun daun kunyit dan berkhidmat dengan nasi panas.
Untuk 8 orang

resep rendang malaysia
resep sayur rendang
resep rendang dapur dina
resep rendang asli bukittinggi
resep rendang padang hitam
resep rendang padang istimewa
resep rendang daging khas bangka
resep rendang daging ncc

Minggu, 23 Juni 2019

Cara Membuat Nastar Sederhana

Cara membuat nastar licin tanpa permukaan retak tidak sukar. Koki pastri kanan mendedahkan punca kek retak nastar.

Kek ini mengandungi jemas nanas yang lembut nampaknya selalu menjadi cuti wajib. Anda mungkin mula membuat kek nastar sebelum Lebaran. Mungkin anda berada di antara orang-orang yang tidak berjaya membuat Nastar cantik seperti bazar langganan.


Anda mesti mempunyai keyakinan untuk membuat nastar dengan resipi andalan. Harapannya ialah nastar kuning keemasan, rasa dan aroma yang halus dan lazat.

Nastar adalah pastri yang dipenuhi jem nanas.

Bahan:
  • 4 bijirin kuning telur
  • 2 bijirin kuning telur untuk bahan-bahan peluntur
  • ½ kg mentega mentega atau marjerin
  • ½ kg tepung
  • 100 gram gula halus untuk kek
  • 300 gr gula untuk jem
  • 1 bungkus vanila
  • 100 gram keju Gouda atau keju Cheddar sebagai pengganti
  • 50 gr kismis
  • 1 nanas
  • 1 sehelai kayu manis kecil

Cara membuat:

Jam Jam
  1. Nanas dikupas dan parut
  2. Masukkan gula dan masak sehingga dimasak dan tebal
  3. Percuma sehingga ia dapat dibulatkan dengan saiz mutiara
Bahan adunan
  1. Sediakan lembaran pembakar segi empat tepat dan sebarkan dengan marjerin
  2. Pukul 4 kuning telur dengan gula halus dan mentega sehingga mereka berkembang
  3. Masukkan keju parut ke campuran
  4. Masukkan tepung dan vanila
  5. Kacau sehingga membentuk campuran bulat
  6. Kek
  7. Pusingan kek dengan tangan anda sehingga sedikit lebih kecil daripada saiz bola golf
  8. Tambah jem jemak ke dalam sfera kek
  9. Potong kismis ke dalam 2 atau 4 kepingan kecil, letakkan kue pada kue
  10. Sikat permukaan kek dengan kuning telur
  11. Susun kek dalam lembaran pembakar dan bakar dalam ketuhar
  12. Untuk 40 item
KATA KUNCI
resep kue nastar spesial
resep kue nastar lembut dan wangi
rsep kue nastar asli
resep kue nastar 1 kg
resep kue nastar lembut lumer di mulut ukuran 1kg
resep kue nastar keju lembut lumer di mulut
cara membuat nastar sederhana
cara membuat nastar tanpa oven

Selasa, 26 Maret 2019

Nasi Ayam Kukus

resep nasi ayam,ayam fillet kukus,nasi ayam singapore,nasi ayam sederhana,resep ayam tim kukus,cara memasak ayam kukus sederhana,cara masak nasi ayam cina,resep ayam kukus tanpa garam


Nasi Ayam Kukus

Bahan-bahan:
1 ayam - cincang kecil
3 siung bawang putih ~ ditumbuk
1 lemonade ~ ditumbuk
Jahe 1 inci ~ ditumbuk
Sedikit merica
1 tbsp saus tiram
1 sendok makan kecap kental
1 sendok teh minyak wijen
Garam secukupnya
Bubuk ayam kecil ~ jika Anda suka

Cara mempersiapkan:
1. Campur semua bahan dan ayam laut semalam atau 3-4 jam.
2. Ayam yang direndam ini dikukus ke dalam kukus dan dikukus sehingga ayamnya matang.

* Saat mengukus, ayam akan mengeluarkan air dan kemudian minyaknya sendiri menghasilkan sedikit kaldu. Saus ini dibuat menjadi kecap untuk nasi ayam.

Untuk beras:
2 cangkir beras
3 cangkir air ~ jika beras cukup lunak untuk mengurangi air tergantung pada jenis beras yang dimilikinya
2 siung bawang putih - ditumbuk
1 cm jahe - ditumbuk
1/2 sendok teh garam
1 sendok teh bubuk ayam
1 sdt majerin
1 sendok makan minyak goreng

Cara mempersiapkan:
1. Nasi bersih kemudian ditoskan.
2. Panaskan mariners dan minyak, masukkan bahan-bahan ke dalam penggorengan dan goreng hingga harum
3. Taruh nasi, goreng nasi sebentar, tambahkan air, garam dan bubuk ayam.
4. Tumbuh sampai matang.

* Nasi ini tidak menggunakan air matang ayam. Jadi saya meletakkan tepung pati ayam untuk menambahkan rasa ayam di dalam nasi.

Saus cabai:
10 cabe merah
2 siung bawang putih
2 sendok makan cuka atau air jeruk nipis
1 sendok teh bubuk ayam
1 gelas air
Gula dan garam secukupnya

Cara mempersiapkan:
Cabe dengan bahan-bahan diatas hingga halus dan didihkan sebentar.

Bahan samping ~ diiris
1 salad
1 ketimun
2 buah tomat

Kamis, 03 Januari 2019

Resep Tomyam yang mudah & lezat

Apa impian saya membuat resep resep segera? Yela memasak bahkan setahun sekali harus menangkap apa yang saya masak di blog. Sebenarnya tahun lalu ini ada cerita. Tanpa disengaja menggulung kembali ponsel galeri menemukan saya menggambar. Masak tomyam sederhana. Itulah cara saya dulu tomyam. Siap untuk nongkrong di telepon saat memasaknya.

Anda tidak harus memasak tomyam, Anda dapat mencoba resep tomyam yang mudah & lezat dari saya. Apa itu? Sudahkah kamu makan kekuatan tomyam? Jika ini adalah entri saya, saya akan menjadi sumber referensi saya jika Anda tahu tahun depan untuk mencoba tomyam lagi, Anda dapat merujuk ke blog itu sendiri. \ 0 /

Apa impian saya membuat resep resep segera? Yela memasak bahkan setahun sekali harus menangkap apa yang saya masak di blog

Bahan yang dibutuhkan

Bahan je sederhana yang dibutuhkan untuk membuat tomyam nie. Fyi, tomyam adalah salah satu hidangan favoritku. Jika Anda ingin memasak tomyam, selalu tidak membuat saya membeli bahan-bahannya. Jadi, saya suka menghafal bahan apa yang harus dimasukkan ke dalam tomyam hanya jangan reti untuk melakukannya. hm. = P

cara membuat tomyam mudah

Di antara bahan-bahan untuk membuat tomyam,

Bumbu Tomyam (saya suka menggunakan saus tomyam, itulah mengapa saya menggunakan bumbu ini)
1 bawang (tidak lebih dari yang saya tidak suka)
3 siung bawang putih
Tomat sayur, Wortel, jamur, bunga kubis, atau sayuran apa pun yang ingin Anda paskan. Jangan menaruh kacang yang pengap ya. Tidak pernah membuat orang.
Daging ayam segar dipotong kecil-kecil
Air sudah cukup
Bubuk garam & bumbu
5 biji ketumbar dikencangkan sehingga aura pedasnya keluar (ingin lebih pedas 10 kucing)
5 lembar daun jeruk nipis
3 tunas serai (tetes kecil keluar dari bau)
Diperluas dengan jempol

Bagaimana cara mempersiapkan Tomyam

1) Panaskan sedikit minyak.
2) Tambahkan bawang bombay & bawang putih. Aduk sampai bawangnya layu.
3) Masukkan ayam yang sudah dipotong pendek.
4) Masukkan air secukupnya.

5) Masukkan sayuran yang dipanggang lambat terlebih dahulu dan kemudian ikuti sayuran tercepat. Tambahkan juga lengkuas, serai, daun jeruk, cabe beras)
6) Jangan lupa tambahkan bumbu tomyam ya hehe. Yang terpenting dari ini.
8) Biarkan mendidih. Rasakan dulu. Jika tidak oke, tambahkan rasa garam ke yang benar. Jika tidak apa-apa untuk menutup api dan melayani. siap!

Cara mudah untuk membuat campak tomyam

Itu hanya resep sederhana dan lezat dari Apijol. Konfirmasi untuk lezat? Hehe enak. Ketika saya sudah kenyang dengan nasi, saya makan dengan nasi goreng. Jadilah mie tomyam. Sebenarnya, di balik tomyam bumbu plastik Anda memiliki resep untuk memasak tomyam. Cukup ikuti tenggorokan Anda ingin memakai sayuran apa dan di mana. Jika ada cumi atau udang lagi mabeles. \ 0 /

Minggu, 09 Desember 2018

Chicken Cooked Chilli Fire

Chicken Cooked Chilli Fire

Bahan-bahan:
1 ayam dipotong-potong, dibersihkan dan dikeringkan
1 liter susu cair
1 cangkir santan kental (santan)
2 iris asam leleh
2 serai ~ dititik
2-3 lembar daun jeruk (opsional)
Garam dan sedikit gula.


Bahan-bahan:
5 potong cabai (lebih pedas)
1 bawang
3 siung bawang putih
Jahe 1 inci
1 inci hidup kunyit
3 hardcuts (opsional)

Cara mempersiapkan:
1. Tambahkan ayam dengan limun, gelatin dan bahan-bahan dasar ke dalam panci dan masak dengan api sedang sampai ayam empuk.
2. Tuangkan susu cair.
3. Saat merebus, tambahkan santan kental, daun jeruk purée dan taruh garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih sebentar.
Rasakan dan jika ok dapat diaktifkan dan dilayani ...

* Bagi yang ingin menjaga kesehatan, ganti santan dengan susu segar. Dan jika Anda suka itu bisa ditambahkan sedikit kentang.