Minggu, 22 September 2019

Resepi Makanan Laut: Giant Prawn Rendang

Bosan dengan rendang daging, cuma rasa rendang udang ini. Pengadun itu dipasang tegas pada daging udang agar rasanya lebih baik. Gurih pedas dan lebih seronok untuk menikmati panas dengan nasi hangat. Ayo, buat!

Bosan dengan rendang daging, cuma rasa rendang udang ini. Pengadun itu dipasang tegas pada daging udang agar rasanya lebih baik

Bahan-bahan:
  • 4 sudu minyak sayuran
  • 1 kg udang gergasi besar, potong gumpalan
  • 500 g bawang merah, dikupas, dihiris nipis
  • 4 cm halia, dikupas, dihiris nipis
  • 4 batang serai, ambil bahagian putih, dihiris halus
  • 1 keping daun kunyit, dihiris halus
  • 20 cili mera kering, remam, keluarkan benih, mash kira-kira
  • 750 ml santan daripada 2 kelapa parut
  • 750 ml air
  • garam
  • gula pasir
Cara membuat:
  • Panaskan minyak dalam kuali, tambah semua bahan.
  • Masak pada api tinggi sederhana.
  • Kurangkan haba, terus masak sehingga sos semakin bertambah. Angkatnya.
  • Hiaskan daun daun kunyit dan berkhidmat dengan nasi panas.
Untuk 8 orang

resep rendang malaysia
resep sayur rendang
resep rendang dapur dina
resep rendang asli bukittinggi
resep rendang padang hitam
resep rendang padang istimewa
resep rendang daging khas bangka
resep rendang daging ncc