This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Jumat, 01 November 2019

Membuat Sambal Nasi Lemak Malaysia

Resipi untuk Nasi Goreng Chile Prawn Lemak
Pernahkah anda mencuba resipi Nangka Buah Masak Lemak Cabai Chili atau Udang dan Udang Kacang Goreng? Nah, kali ini Resep Abu menyajikan resipi untuk Cook Chili Rice Fat, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dalam pembuatan Udang Rice Chili Fat. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.


Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dalam pembuatan Udang Rice Chili Fat. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan

10 udang bersaiz sederhana, sisihkan dan basuh dengan teliti

150 ml santan

1 keping asid gelugur

1 batang lemongrass, lebam

garam secukup rasa

1 sudu teh gula

Perasa halus

8 lada cayenne

1 ㎝; kunyit, kulit, terbakar

memasak

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses pembuatan Masak Padi Cook Chile. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Masukkan santan ke dalam kuali, kemudian tambah rempah. Campurkan dengan baik dan masak sehingga mendidih.

Tambah serai, gelur masam, udang, garam dan gula. Masak seketika sehingga udang dimasak.

Angkat dan berkhidmat.

Rabu, 30 Oktober 2019

Resipi Ayam Rendang Malaysia

Resep Rendang Daging Melayu--Pernahkah anda mencuba resipi Pajeri Tepung atau Jeruk Nanas? Nah, kali ini Resep ABU mempersembahkan resep Rendang Ayam Malaysia, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Resep Rendang Daging Melayu--Pernahkah anda mencuba resipi Pajeri Tepung atau Jeruk Nanas? Nah, kali ini Resep ABU mempersembahkan resep Rendang Ayam Malaysia

Berikut adalah ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Malaysia Rendang. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan
  • 1 ayam tempatan, potong 10 bahagian
  • 1 kapur, ambil air
  • 2 batang lemongrass, ambil bahagian putih, memarkan
  • 1 helai daun kunyit
  • 650 ml santan tebal daripada 1 kelapa parut
  • 2 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • 3 sudu minyak masak
Perasa halus
  • 12 cili merah kering (sebelum merendam air panas)
  • 3 candlenuts, panggang
  • 2 ㎝; kunyit, membakar kemudian kupas bersih
  • 5 bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • ¼ cumin teaspun, panggang
  • ¼ sudu teh adas, panggang
  • 2 ㎝; galangal
  • 1 sudu teh belacan
memasak

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses membuat hidangan Resipi Ayam Rendang Malaysia. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Basuh ayam dengan teliti, kot dengan jus kapur, biarkan berdiri 30 minit kemudian basuh lagi.

Minum minyak masak, tumis rempah tanah. Masukkan daun serai dan kunyit, masak sehingga harum. Masukkan ayam, masak sehingga ia berubah warna. Tuangkan santan, tambah garam dan gula, masak dengan api yang rendah sambil kacau sekali-sekala sehingga susu kelapa pekat dan berminyak.

Hidangkan panas.

Minggu, 20 Oktober 2019

Resep Sop Kikil Sajian Sedap

Sup kikil atau sup kikil adalah salah satu hidangan khas dari kawasan Surabaya. Hidangan ini sendiri mempunyai ruji dalam bentuk kerikil daging lembu dan sedikit campuran daging lembu, di mana kerikil daging sapi apabila dimakan akan merasa kenyal sedikit. Untuk sup dari sup krim itu sendiri juga sup dari rebusan rebus dan daging lembu yang digunakan, kemudian diberi rempah-rempah lain seperti serai, lada, pala dan lain-lain bumbu tambahan. Untuk bagaimana hidangan hidangan ini biasanya disajikan semasa panas kemudian diberi sedikit jus kapur dan sos cili.

 Hidangan ini sendiri mempunyai ruji dalam bentuk kerikil daging lembu dan sedikit campuran daging lembu,

Bagi membuat sup lazat sendiri, antara lain, seperti berikut.

Bahan-bahan:
  • 1 1/2 liter sup daging sapi.
  • 1/2 kg kerikil daging lembu (diced atau secukup rasa).
  • 200 gram daging lembu (diced atau mengikut rasa).
  • 1 halia kira-kira 2 cm (geprek dan lebam).
  • 2 daun bay.
  • 1 besar tomato merah (dihiris nipis).
  • 2 scallions (nipis dihiris).
  • 1 batang kayu saderi (dihiris nipis).
  • 1/4 sudu teh lada tanah.
  • 1/2 sudu teh pala.
  • 1 sudu teh gula.
  • 1 1/2 sudu garam halus.
  • Bawang goreng (secukup rasa sebagai topping).
Rempah bercampur:

3 ulas bawang putih, selepas mashed dan tumis sebentar sehingga harum.

Cara membuatnya:

Pada awalnya rebus kepingan kerikil dan daging lembu menggunakan 1 1/2 liter air untuk mendidih dan keluarkan kuah, kemudian masukkannya 2 daun bay dan 1 segmen halia.

Seterusnya, tambahkan rempah, tomato, lada, pala, gula pasir dan garam halus ke rebusan kerikil dan daging sambil kacau sekata.

Selepas batu kerikil dan daging dirasakan telah mula lembut kemudian letakkan daun bawang dan saderi di dalam rebus, kemudian rebus kerikil dan daging lembu sehingga ia benar-benar lembut dan masak kemudian keluarkan dari panas.

Akhirnya, sajikan sup kerikil dengan percikan bawang goreng dan sajikannya semasa panas.

Nasib baik dengan resipi dan bagaimana membuat sup krim yang lazat dan lazat dari Surabaya, semoga resipi memasak ini dapat memberi manfaat kepada ibu di rumah. Terima kasih.

Minggu, 13 Oktober 2019

Resipi Sayuran Goreng Belacan Water Vegetable

Resipi Sayuran Goreng Belacan Water Vegetable

Pernahkah anda mencuba Resipi Air Sauteed Petola atau Orange Praline Orange? Nah, kali ini Resep abu mempersembahkan Resipi Sayur Goreng Goreng Belacan, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Pernahkah anda mencuba Resipi Air Sauteed Petola atau Orange Praline Orange? Nah, kali ini Resep abu mempersembahkan Resipi Sayur Goreng Goreng Belacan,

Bahan-bahan berikut diperlukan dalam membuat Sayuran Goreng Belacan Kale. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan

  • 1 tandan kale, siangi
  • 2 sudu minyak masak
  • ½ garam sudu teh
  • cukup gula
Perasa halus
  • 3 bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 cili merah
  • 1 sudu teh belacan
  • ½ sudu teh ebi

Memasak

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses membuat masakan Belacan Fried Kangkung Sayur. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Minyak masak haba. Tumiskan rempah sehingga wangi.
Tambah kale dan garam. Campurkan dengan baik, masak dengan ringkas dan keluarkan dari haba.
Berikan segera.

Jumat, 11 Oktober 2019

Resipi Beras Lemak

Resep Nasi Lemak Malaysia Sajian Sedap--Nasi Lemak adalah salah satu hidangan kebangsaan dari negara tetangga kita, Malaysia. Secara umumnya disajikan pada daun pisang yang mengandung beras yang dimasak dengan santan, ikan bilis goreng, telur, kacang goreng dan jangan lupa sos belacan. Terdapat juga hidangan dengan hidangan tambahan seperti ayam goreng, rendang daging, kari ikan dan banyak lagi.

Resipi nasi lemak ini hampir sama dengan cara memasak nasi uduk di Indonesia. Di mana menghasilkan beras berperisa yang enak dan wangi. Untuk telur, ia biasanya disajikan dalam bentuk telur dadar atau direbus dan dipotong menjadi beberapa kepingan.

Resep Nasi Lemak Malaysia Sajian Sedap--Nasi Lemak adalah salah satu hidangan kebangsaan dari negara tetangga kita, Malaysia.

Bahan-bahan
  • 200 gram beras
  • 2 daun pandan, ikat
  • 100 ml santan tebal
  • 150 ml air atau menyesuaikan diri dengan jenis beras
  • 1 bawang merah, dihiris nipis
  • ½ garam sudu teh
  • ½ gula sudu teh
Ramuan sambal
  • 3 bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 cili merah besar
  • ½ sudu teh belacan atau udang udang
  • ½ gula sudu teh
  • Garam 1 sudu teh
  • 1 sudu minyak
Pelengkap
  • 2 telur, rebus atau masak telur dadar
  • ½ timun, dihiris mengikut rasa
  • 50 gram ikan goreng kering, Bilis
  • 50 gram kacang tanah, goreng
Bagaimana untuk membuat

Basuh beras dengan teliti

Masukkan nasi bersama santan, air, daun pandan, bawang merah, garam dan gula dalam periuk nasi dan masak sehingga dimasak

Campurkan bahan-bahan untuk sos cili: bawang merah, bawang putih, cili merah besar dan belacan atau pasta udang

Panaskan minyak masak dan tumiskan sos cili yang telah disempurnakan. Campurkan dengan baik, tambah gula dan garam. Masak sehingga masak dan menebal

Susun nasi di atas pinggan bersama dengan kelajuan goreng, kacang, dan telur yang telah dimasak mengikut rasa. Masukkan timun yang dihiris dan sambal belacan

Nah, jika anda ingin menikmati nasi lemak, anda tidak perlu pergi jauh ke Malaysia. Kerana kita boleh cuba memasak sendiri di rumah dengan resipi ini. Selain cara memasak yang tidak sukar, ramuan juga mudah diperolehi. Jangan lupa mengulas tentang resipi ini untuk nasi lemak.

Minggu, 06 Oktober 2019

Resep Ayam Kurma Malaysia

Pernahkah anda mencuba resipi untuk Ikan Kukus Pedas atau Tepung Pajeri? Nah, kali ini Resep abu menyajikan resep Ayam Dates, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Pernahkah anda mencuba resipi untuk Ikan Kukus Pedas atau Tepung Pajeri? Nah, kali ini Resep abu menyajikan resep Ayam Dates

Bahan-bahan berikut diperlukan dalam membuat Ayam Kurma . Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan

½ ayam tempatan, potong 5
3 sudu besar jus limau
4 cili hijau, potong 2
1 bawang, bahagikan 4
1 tomato merah, bahagikan 4
1 keping asid gelugur
2 kentang, dikupas, 4 setiap satu
3 sudu kelapa sawit siap sedia
500 ml santan tebal
1 tangkai lemongrass, ambil bahagian putih, memarkan
2 ㎝; halia, dikupas dan nipis dihiris
1 sudu gula
garam secukup rasa
3 sudu minyak masak
Perasa halus

6 bawang merah
4 ulas bawang putih
Rempah

2 ㎝; tongkat kayu manis
1 anise bintang
3 ulas
3 kapulaga, kulitkan kulitnya
memasak
Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses membuat Ayam Ayam. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Keluarkan ayam dengan jus kapur, biarkan selama 15 minit kemudian bilas dengan teliti.
Minum minyak masak, tumis rempah, tambah serai, halia, dan herba, masak sehingga harum. Masukkan rempah tarikh, kacau dengan baik.
Tambah asid gelugur, tuangkan santan, masak dengan api yang rendah sehingga ia mendidih. Masukkan ayam, kentang dan bawang, tambah gula dan garam, masak dengan api yang rendah dan kacau sekali sehingga masak dimasak. Masukkan cabai hijau, masak dengan api yang rendah sehingga kelapa mengecut dan sos berminyak.
Hidangkan panas.
Petua

☑ Tarikh digunakan secara meluas dalam masakan Malaysia. Bentuknya seperti rempah kari segera dan dibuat dari ketumbar, kandil, bawang, lada, bawang putih, bawang, adas, jintan, kayu manis, kapulaga, cengkih, dan santan.

Jumat, 04 Oktober 2019

Resipi Tepung Pajeri

Resipi Tepung Pajeri
Pernahkah anda mencuba Tarikh Ayam Malaysia atau Rendang Ayam Malaysia? Nah, kali ini Resep abu menyajikan resipi Pajeri Tepung, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Pernahkah anda mencuba Tarikh Ayam Malaysia atau Rendang Ayam Malaysia? Nah, kali ini Resep abu menyajikan resipi Pajeri Tepung,

Resipi pajama tepung

Berikut adalah ramuan yang diperlukan untuk membuat Tepung Pajeri. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan

4 terung ungu, berpecah separuh
500 ml santan tebal
2 sudu besar perasa kari segera
1 sudu gula perang
2 ㎝; tongkat kayu manis
1 anise bintang
2 tunas cengkih
garam secukup rasa
3 sudu minyak masak
Perasa halus

6 bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu makan ebi kering (sebelum digunakan untuk merendam air panas)

memasak

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses membuat hidangan Pajeri Flour. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Minum minyak masak, tumis rempah sehingga harum. Tambah perasa kari, tambah gula perang, kayu manis, anise bintang, ulas, dan garam, masak sehingga perasa dimasak.
Tuangkan santan, masak dengan api yang rendah sambil kacau sehingga susu kelapa mendidih. Tambah terung, masak sambil kacau sehingga perasa membeku.
Hidangkan panas.