Rabu, 30 Oktober 2019

Resipi Ayam Rendang Malaysia

Resep Rendang Daging Melayu--Pernahkah anda mencuba resipi Pajeri Tepung atau Jeruk Nanas? Nah, kali ini Resep ABU mempersembahkan resep Rendang Ayam Malaysia, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Resep Rendang Daging Melayu--Pernahkah anda mencuba resipi Pajeri Tepung atau Jeruk Nanas? Nah, kali ini Resep ABU mempersembahkan resep Rendang Ayam Malaysia

Berikut adalah ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Malaysia Rendang. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan
  • 1 ayam tempatan, potong 10 bahagian
  • 1 kapur, ambil air
  • 2 batang lemongrass, ambil bahagian putih, memarkan
  • 1 helai daun kunyit
  • 650 ml santan tebal daripada 1 kelapa parut
  • 2 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • 3 sudu minyak masak
Perasa halus
  • 12 cili merah kering (sebelum merendam air panas)
  • 3 candlenuts, panggang
  • 2 ㎝; kunyit, membakar kemudian kupas bersih
  • 5 bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • ¼ cumin teaspun, panggang
  • ¼ sudu teh adas, panggang
  • 2 ㎝; galangal
  • 1 sudu teh belacan
memasak

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses membuat hidangan Resipi Ayam Rendang Malaysia. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Basuh ayam dengan teliti, kot dengan jus kapur, biarkan berdiri 30 minit kemudian basuh lagi.

Minum minyak masak, tumis rempah tanah. Masukkan daun serai dan kunyit, masak sehingga harum. Masukkan ayam, masak sehingga ia berubah warna. Tuangkan santan, tambah garam dan gula, masak dengan api yang rendah sambil kacau sekali-sekala sehingga susu kelapa pekat dan berminyak.

Hidangkan panas.