This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Senin, 18 November 2019

Cara Membuat Bubur 7 Warna

Resep Bubur 7 Rupa--bubur tujuh warna itu dikenali sebagai hidangan yang dihidangkan dalam upacara tujuh bulan dalam tradisi Jawa.

Tujuh bentuk bubur terdiri daripada bubur merah dan bubur putih yang dilengkapi dengan lilin, jumlah, beras hitam dan lain-lain.

Nah, di Semarang ternyata ada tujuh bentuk bubur yang siap dinikmati setiap hari. Bubur tujuh angka Bu Joko yang kini popular telah menjadi makanan ringan perut pada waktu makan tengah hari.

Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi

Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi

Dinamakan tujuh bentuk bubur kerana ia terdiri daripada tujuh ramuan yang berbeza.

Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi

Bubur yang dijual dengan kereta sorong kecil diperbuat daripada bubur sum-sum, bubur kacang hijau, bubur nasi hitam, candil, bubur telur, mutiara dan bubur jagung ditambah dengan gula perang dan santan sebagai pelengkap. Menurut penjual yang akrab dipanggil Puan Joko, dadu adalah ciri bubur.

"Antara bahan-bahan yang jarang ditemui adalah bijirin. Tidak banyak untuk membuat bubur bijirin ini. Ia juga baik untuk orang yang sedang menjalani diet, "kata Joko ketika menyampaikan bubur kepada pelanggannya.

Jawawut atau juwawut itu sendiri adalah sejenis tumbuhan kecil yang pernah menjadi makanan ruji sebelum penanaman padi.

Sama seperti beras, benih ini juga diambil benih untuk diproses menjadi makanan. Puan Joko berkata dia mendapat bahan mentah mentah mentah dari pasar lorong Chinatown yang baru.

Wanita dari Tuntang, Salatiga, menambah bahawa dalam sehari dia dapat menggunakan 3-4 kilogram bahan mentah untuk membuat bubur.

Puan Joko telah menjual tujuh bentuk bubur sejak 2005. Pada mulanya, dia menjual dengan pergi dan akhirnya memutuskan untuk menetap dengan kereta kecilnya tanpa khemah atau gerai. Kini dia menjual secara rutin di depan pasar raya Bali Jalan Gajah Mada Semarang.

"Jika sudah diselesaikan selama tujuh tahun yang lalu. Ya, kerana ramai pelanggan bertanya kenapa tidak tinggal. Katanya, supaya mudah dijumpai, jika anda pergi ke sana ada yang mendapat beberapa dan bukannya, "tambah Puan Joko.

Bubur tujuh jenis Bu Joko dibuka bermula jam 13:00. Petang dipilih kerana pada waktu pagi dia membantu memasak suami yang menjual soto.

Sayuran dijual bubur memasak pada jam 09.00. Beliau berkata masa untuk memasak bubur terdiri daripada dua jam di mana proses terpanjang memasak nasi melekit hitam.

Walaupun di pinggir jalan, pembeli yang datang kelihatan ramai untuk memenuhi kereta kecil. Ada orang yang makan di tempat-tempat yang dibawa pulang.

Tujuh jenis bubur dibahagikan kepada dua hidangan iaitu saiz kaca kecil dan kaca besar.

Sesungguhnya, bubur ini tidak dihidangkan dengan mangkuk, sebab Joko sendiri membuatnya mudah dan ringkas. Untuk bubur kaca kecil, harganya Rp 4.000 dan Rp 6.000 untuk ukuran yang besar.

Bagi mereka yang ingin tahu tentang legit dan suplemen tujuh bentuk bubur tidak ada salahnya mencuba. Adalah lebih baik tiba sebelum jam 16.00 kerana biasanya bubur selesai pada waktu itu.

Kamis, 14 November 2019

Bubur Bubur (Cendol)

Bubur Bubur (Cendol)

Bahan untuk bubur:
1 cangkir tepung beras
1 sendok teh air kapur
Sedikit garam
Airnya cukup untuk menyeduh tepung

Cara mempersiapkan:
1. Campur semua bahan dan aduk sebati hingga menjadi adonan (jgn terlalu lembut dan keras, agak2 dapat untuk ditekan di atas senduk / acuan maruku).
2. Rebus air dalam panci.
3. Taruh campuran tepung di atas cetakan / cetakan berongga dan tekan ke dalam air mendidih.
4. Bila sudah siap dan matang, angkat dan cuci dan tumbuk bubur.

Tuang bubur ke dalam mangkuk dan letakkan di atasnya dengan sedikit santan kental. Ini membuat bubur lebih banyak lemak.

Untuk saus:
500 ml santan kental
50-60 gram gula merah / melaka
50 gram gula (atau secukupnya)
½ sdt garam
2 daun pandan

Cara mempersiapkan:
1. Masak santan dengan gula merah dan gula dan daun pandan sampai mendidih.
2. Tambahkan bubur tepung beras. Aduk dan angkat.

Kentang Manis 'Bebek':
100 ml santan kental
Sedikit garam

Rebus menggunakan api kecil hingga agak tebal.

Cara Melayani Bubur:

Tuang bubur ke dalam mangkuk dan letakkan di atasnya dengan sedikit santan kental. Ini membuat bubur lebih banyak lemak.

Rabu, 06 November 2019

RESEP DAN CARA MEMBUAT WEDANG JAHE HANGAT KHAS INDONESIA

Halia Wedang adalah minuman tradisional Indonesia. Minuman panas ini juga merupakan salah satu minuman paling sihat yang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh kita. Untuk membuat minuman halia hangat tidak sukar.



Bahan-bahan:
  • ½ liter air bersih.
  • 75 gram jahe (membersihkan kulit dan kemudiannya memukul dan lebam).
  • 1 batang lemongrass (memberus dan lebam).
  • 1 helai daun pandan berukuran 20 cm kemudian simpulkan tali pinggang.100 gram gula perang (sikat halus).
Cara membuatnya:
  1. Pertama, masak air bersama dengan halia, serai, daun pandan dan gula perang sehingga ia mendidih.
  2. Selepas mendidih, keluarkan dan terikan air halia ke dalam kaca.
  3. Akhirnya, sediakan halia semasa panas.
Halia Wedang mempunyai beberapa manfaat termasuk:
  • Boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.
  • Boleh membantu penguraian makanan yang lancar.
  • Boleh menghalang mual.
  • Dapat membantu menghilangkan kekejangan perut dan dapat membantu mengeluarkan angin dari tubuh.
Terdapat banyak lagi manfaat yang terdapat dalam halia, kerana halia merupakan salah satu tumbuhan ubatan yang mempunyai banyak faedah dan faedah. Mudah-mudahan resipi ini dan cara membuat halia Indonesia bermanfaat bagi kita semua. Cuba.

Senin, 04 November 2019

Resipi Ayam Merah

Ayam Masak Merah Kenduri--Pernahkah anda mencuba resipi Sambal Bilis atau Stingray Panggang? Nah, kali ini ResepRecipe.Com menyajikan resep Resipi Merah, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, bagi anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Bahan-bahan berikut diperlukan dalam membuat Red Cook Chicken. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan-bahan berikut diperlukan dalam membuat Red Cook Chicken. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan
  • ½ ayam, potong 4
  • 1 keping asid gelugur
  • 2 sudu serbuk kunyit
  • 100 ml air
  • 1 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • minyak goreng secukup rasa
  • Perasa halus
  • 15 cili kering
  • 4 bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • ½ sudu teh belacan
memasak
Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil dalam proses membuat hidangan Red Cook Chicken. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Kotak ayam dengan garam dan kunyit, biarkan selama 15 minit.
Minum minyak masak, goreng ayam sehingga ditenun, keluarkan dan longkang.
Panaskan 2 sudu minyak, kacau sehingga rempah wangi, tambah ayam ayam, garam, dan gula, kacau rata, tuangkan air.
Masukkan ayam dan kacau dengan baik. Masak hingga sos dimusut, dan tenggelam masuk.
Keluarkan dan layari.

Jumat, 01 November 2019

Membuat Sambal Nasi Lemak Malaysia

Resipi untuk Nasi Goreng Chile Prawn Lemak
Pernahkah anda mencuba resipi Nangka Buah Masak Lemak Cabai Chili atau Udang dan Udang Kacang Goreng? Nah, kali ini Resep Abu menyajikan resipi untuk Cook Chili Rice Fat, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dalam pembuatan Udang Rice Chili Fat. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.


Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dalam pembuatan Udang Rice Chili Fat. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan

10 udang bersaiz sederhana, sisihkan dan basuh dengan teliti

150 ml santan

1 keping asid gelugur

1 batang lemongrass, lebam

garam secukup rasa

1 sudu teh gula

Perasa halus

8 lada cayenne

1 ㎝; kunyit, kulit, terbakar

memasak

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses pembuatan Masak Padi Cook Chile. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Masukkan santan ke dalam kuali, kemudian tambah rempah. Campurkan dengan baik dan masak sehingga mendidih.

Tambah serai, gelur masam, udang, garam dan gula. Masak seketika sehingga udang dimasak.

Angkat dan berkhidmat.

Rabu, 30 Oktober 2019

Resipi Ayam Rendang Malaysia

Resep Rendang Daging Melayu--Pernahkah anda mencuba resipi Pajeri Tepung atau Jeruk Nanas? Nah, kali ini Resep ABU mempersembahkan resep Rendang Ayam Malaysia, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :)

Resep Rendang Daging Melayu--Pernahkah anda mencuba resipi Pajeri Tepung atau Jeruk Nanas? Nah, kali ini Resep ABU mempersembahkan resep Rendang Ayam Malaysia

Berikut adalah ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Malaysia Rendang. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan.

Bahan yang diperlukan
  • 1 ayam tempatan, potong 10 bahagian
  • 1 kapur, ambil air
  • 2 batang lemongrass, ambil bahagian putih, memarkan
  • 1 helai daun kunyit
  • 650 ml santan tebal daripada 1 kelapa parut
  • 2 sudu teh gula
  • garam secukup rasa
  • 3 sudu minyak masak
Perasa halus
  • 12 cili merah kering (sebelum merendam air panas)
  • 3 candlenuts, panggang
  • 2 ㎝; kunyit, membakar kemudian kupas bersih
  • 5 bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • ¼ cumin teaspun, panggang
  • ¼ sudu teh adas, panggang
  • 2 ㎝; galangal
  • 1 sudu teh belacan
memasak

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam proses membuat hidangan Resipi Ayam Rendang Malaysia. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan masa dan tempoh pemprosesan. Jangan biarkan makanan / minuman anda gagal kerana kurangnya ketelitian.

Bagaimana untuk membuat

Basuh ayam dengan teliti, kot dengan jus kapur, biarkan berdiri 30 minit kemudian basuh lagi.

Minum minyak masak, tumis rempah tanah. Masukkan daun serai dan kunyit, masak sehingga harum. Masukkan ayam, masak sehingga ia berubah warna. Tuangkan santan, tambah garam dan gula, masak dengan api yang rendah sambil kacau sekali-sekala sehingga susu kelapa pekat dan berminyak.

Hidangkan panas.

Minggu, 20 Oktober 2019

Resep Sop Kikil Sajian Sedap

Sup kikil atau sup kikil adalah salah satu hidangan khas dari kawasan Surabaya. Hidangan ini sendiri mempunyai ruji dalam bentuk kerikil daging lembu dan sedikit campuran daging lembu, di mana kerikil daging sapi apabila dimakan akan merasa kenyal sedikit. Untuk sup dari sup krim itu sendiri juga sup dari rebusan rebus dan daging lembu yang digunakan, kemudian diberi rempah-rempah lain seperti serai, lada, pala dan lain-lain bumbu tambahan. Untuk bagaimana hidangan hidangan ini biasanya disajikan semasa panas kemudian diberi sedikit jus kapur dan sos cili.

 Hidangan ini sendiri mempunyai ruji dalam bentuk kerikil daging lembu dan sedikit campuran daging lembu,

Bagi membuat sup lazat sendiri, antara lain, seperti berikut.

Bahan-bahan:
  • 1 1/2 liter sup daging sapi.
  • 1/2 kg kerikil daging lembu (diced atau secukup rasa).
  • 200 gram daging lembu (diced atau mengikut rasa).
  • 1 halia kira-kira 2 cm (geprek dan lebam).
  • 2 daun bay.
  • 1 besar tomato merah (dihiris nipis).
  • 2 scallions (nipis dihiris).
  • 1 batang kayu saderi (dihiris nipis).
  • 1/4 sudu teh lada tanah.
  • 1/2 sudu teh pala.
  • 1 sudu teh gula.
  • 1 1/2 sudu garam halus.
  • Bawang goreng (secukup rasa sebagai topping).
Rempah bercampur:

3 ulas bawang putih, selepas mashed dan tumis sebentar sehingga harum.

Cara membuatnya:

Pada awalnya rebus kepingan kerikil dan daging lembu menggunakan 1 1/2 liter air untuk mendidih dan keluarkan kuah, kemudian masukkannya 2 daun bay dan 1 segmen halia.

Seterusnya, tambahkan rempah, tomato, lada, pala, gula pasir dan garam halus ke rebusan kerikil dan daging sambil kacau sekata.

Selepas batu kerikil dan daging dirasakan telah mula lembut kemudian letakkan daun bawang dan saderi di dalam rebus, kemudian rebus kerikil dan daging lembu sehingga ia benar-benar lembut dan masak kemudian keluarkan dari panas.

Akhirnya, sajikan sup kerikil dengan percikan bawang goreng dan sajikannya semasa panas.

Nasib baik dengan resipi dan bagaimana membuat sup krim yang lazat dan lazat dari Surabaya, semoga resipi memasak ini dapat memberi manfaat kepada ibu di rumah. Terima kasih.