Ayam panggang adalah makanan kegemaran rakyat Indonesia. Rasanya manis dan manis untuk menjadi salah satu pilihan makanan mereka pada waktu siang atau malam. Tetapi ayam bakar sering dijumpai pada waktu malam sebagai menu makan malam. Ayam panggang boleh dipanggang menggunakan ketuhar atau Teflon khusus untuk penaik. Ciri ayam panggang dengan ayam yang telah dicampur dengan kicap apabila dibakar sehingga ia mempunyai rasa tersendiri apabila dinikmati dengan nasi panas dan sos cili. Cara membuatnya sangat mudah kerana ia hampir sama dengan cara membuat ayam goreng, perbezaannya hanya apabila tahap akhir memerlukan ayam ini untuk dipanggang. Bagi anda yang ingin mencuba di rumah boleh diubah dengan kicap yang diberi cabai supaya mendapatkan rasa manis dan pedas. Resipi ini tidak menggunakan cabai kerana resipi dibuat secara umum. Inilah resipi.
Ayam Panggang
Bahan-bahan:
1 ayam ~ dibersihkan
3 siung bawang putih ~ dicincang
1 sdm rosemary
1/2 sendok teh biji ketumbar
1/2 sendok teh bubuk lada hitam
1 sendok teh bubuk cabai
1 sendok teh rempah campuran
1 sendok teh bubuk kunyit
1 sendok makan madu
1 sendok teh minyak zaitun
Cara mempersiapkan:
1. Potong ayam dengan semua bahan dan gunakan untuk beberapa saat.
2. Panggang dalam oven pada 180'C selama 1 jam atau hingga matang.