Biji Candil berwarna-warni
Bagaimana untuk membuat bubur Candil berwarna-warni praktikal yang boleh anda buat di rumah. Dengan Kobe Banana Fried Crispy Flour, mencipta apa-apa hidangan manis adalah menyeronokkan dan sudah tentu semua orang menyukainya. Resipi Bubur Candil yang berwarna-warni dengan tambahan sos candil ini menyediakan rasa manis yang lazat. Sesuai berkhidmat sebagai hidangan iftar atau acara keluarga.
gambar bubur candil warna warni |
Nilai resipi ini
★★★★★ (7) Hasil: 4 hidangan Masa memasak: 35 minit
Bahan Biji Candil
1 bungkus tepung pisang goreng Kobe Crispy
Tepung beras ketan 100gr
Tepung ubi 50gr
1/2 garam sudu teh
125ml air suam
Bahan-bahan Sos Susu Kelapa
Santan 350ml
Gula 200gr
2 daun daun pandan
1/2 garam sudu teh
Cara membuat bubur Candil
Campurkan rata-rata Kobe Crispy Fried Banana, tepung beras melekit, tepung tapioka dan garam. Tuang air suam sedikit demi sedikit. Kukuk sehingga doh licin.
Bahagikan adunan menjadi 3 bahagian: putih, merah dan hijau.
Setiap kacau rata dan bentuk ke dalam bentuk bulat.
Masak air sehingga mendidih. Rebus lilin sehingga mereka terapung. Keluarkan, basuh dalam air sejuk dan longkang.
Cara membuat Sos Susu Kelapa
Campurkan santan, gula, daun pandan, dan garam. Masak sehingga mendidih dan angkat.
Hidangkan bubur Candil berwarna-warni dengan sup kelapa santan