Jumat, 10 Januari 2020

Resep Cilok Sambal Bangkok

resep cilok bumbu sambal--Membuat makanan ringan sendiri di rumah sebenarnya mudah, salah satunya adalah membuat cilok. Jika anda suka cilok dengan perisa pedas tetapi masih dapat diterima, hanya membuat perasa sendiri, ini adalah resipi.

resep cilok bumbu sambal--Membuat makanan ringan sendiri di rumah sebenarnya mudah, salah satunya adalah membuat cilok


Bahan-bahan:

300 gr tepung tapioka / kanji
2 sudu tepung ubi kayu
4 ulas bawang putih, haluskan
2 cloves shallot, puree
1 sudu teh garam 1 sudu teh sup daging sapi
150 ml air / secukup rasa

Sos cili:

3 helai lada cayenne, dicincang
2 ulas bawang putih, dicincang
2 sudu besar gula pasir
2 sudu madu
2 sudu sos tomato
1/2 garam sudu teh
air yang mencukupi
Cara membuat:

Campurkan bawang masam dengan air, rebus sehingga mendidih. Masukkan garam dan serbuk dan aduk rata. Angkatnya.
Campurkan tepung dan tepung ubi, tuang air perasa yang panas, masaskan dengan sudu nasi hingga rata. Sekiranya ia cukup panas, ulas untuk seketika.
Rebus air dengan secubit garam, buat pusingan cilok dan rebus di dalam air sehingga mengapung. Angkatnya. Tuangkan ke dalam bekas yang telah dibakar supaya cilok tidak melekat bersama.
Panson teflon, tambah sedikit air, tambah gula dan kacau sehingga dibubarkan. Masukkan cabai dan bawang putih, topeng sehingga dimasak. Masukkan sos tomato, madu dan garam. Campurkan dengan baik, uji rasa, jika rasa cenderung menjadi pedas manis, angkat.
Sapukan dan sebentar dengan sambal Bangkok atau masak dengan cara apa sahaja yang anda mahukan.