Postingan

Cara Membuat Bubur Sumsum Supaya Tidak Menggumpal

Gambar
Cara Membuat Bubur Sumsum Agar Tidak Menggumpal, Hanya Perlu 3 Langkah Ini Bubur marin yang lazat lembut dan tidak beku. Makan dengan menjalankan gula pasir gula lebih legit. Bubur sumsum boleh dinikmati sebagai menu sarapan, juga boleh dijadikan makanan ringan. Bubur memasak yang diasinkan sebenarnya rumit. Ia kelihatan seperti menu mudah. Tetapi jika terdapat satu kesilapan dalam membuatnya, bubur sumsum akan menjadi kental. Sekarang, untuk memasak bubur bubur lembut, ia hanya memerlukan tiga langkah mudah. Untuk maklumat lengkap, mari ikuti deskripsi di sini. 1. Pilih tepung beras dengan warna putih berkilat Kunci untuk bubur yang disejukkan adalah tepung beras berkualiti. Gunakan tepung yang tidak berbau apak dan mempunyai warna putih berkilat. Baki juga dengan pemilihan santan berkualiti tinggi. Adalah lebih baik menggunakan santan segar bukannya santan yang dibungkus. 2. Larutkan tepung beras sebelum pemanasan Maksudnya ialah membubarkan atau mencairkan tepung beras...

Cara Membuat Bubur 7 Warna

Gambar
Resep Bubur 7 Rupa--bubur tujuh warna itu dikenali sebagai hidangan yang dihidangkan dalam upacara tujuh bulan dalam tradisi Jawa. Tujuh bentuk bubur terdiri daripada bubur merah dan bubur putih yang dilengkapi dengan lilin, jumlah, beras hitam dan lain-lain. Nah, di Semarang ternyata ada tujuh bentuk bubur yang siap dinikmati setiap hari. Bubur tujuh angka Bu Joko yang kini popular telah menjadi makanan ringan perut pada waktu makan tengah hari. Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi Puan Joko ketika menyampaikan tujuh bentuk bubur. Satu gelas tujuh bentuk bubur masing-masing mengandungi satu sudu bubur nasi Dinamakan tujuh bentuk bubur kerana ia terdiri daripada tujuh ramuan yang berbeza. Bubur yang dijual dengan kereta sorong kecil diperbuat daripada bubur sum-sum, bubur kacang hijau, bubur nasi hitam, candil, bubur telur, mutiara dan bubur jagung ditambah dengan gul...

Bubur Bubur (Cendol)

Gambar
Bubur Bubur (Cendol) Bahan untuk bubur: 1 cangkir tepung beras 1 sendok teh air kapur Sedikit garam Airnya cukup untuk menyeduh tepung Cara mempersiapkan: 1. Campur semua bahan dan aduk sebati hingga menjadi adonan (jgn terlalu lembut dan keras, agak2 dapat untuk ditekan di atas senduk / acuan maruku). 2. Rebus air dalam panci. 3. Taruh campuran tepung di atas cetakan / cetakan berongga dan tekan ke dalam air mendidih. 4. Bila sudah siap dan matang, angkat dan cuci dan tumbuk bubur. Untuk saus: 500 ml santan kental 50-60 gram gula merah / melaka 50 gram gula (atau secukupnya) ½ sdt garam 2 daun pandan Cara mempersiapkan: 1. Masak santan dengan gula merah dan gula dan daun pandan sampai mendidih. 2. Tambahkan bubur tepung beras. Aduk dan angkat. Kentang Manis 'Bebek': 100 ml santan kental Sedikit garam Rebus menggunakan api kecil hingga agak tebal. Cara Melayani Bubur: Tuang bubur ke dalam mangkuk dan letakkan di atasnya dengan sedikit santan ...

RESEP DAN CARA MEMBUAT WEDANG JAHE HANGAT KHAS INDONESIA

Gambar
Halia Wedang adalah minuman tradisional Indonesia. Minuman panas ini juga merupakan salah satu minuman paling sihat yang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh kita. Untuk membuat minuman halia hangat tidak sukar. Bahan-bahan: ½ liter air bersih. 75 gram jahe (membersihkan kulit dan kemudiannya memukul dan lebam). 1 batang lemongrass (memberus dan lebam). 1 helai daun pandan berukuran 20 cm kemudian simpulkan tali pinggang.100 gram gula perang (sikat halus). Cara membuatnya: Pertama, masak air bersama dengan halia, serai, daun pandan dan gula perang sehingga ia mendidih. Selepas mendidih, keluarkan dan terikan air halia ke dalam kaca. Akhirnya, sediakan halia semasa panas. Halia Wedang mempunyai beberapa manfaat termasuk: Boleh membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. Boleh membantu penguraian makanan yang lancar. Boleh menghalang mual. Dapat membantu menghilangkan kekejangan perut dan dapat membantu mengeluarkan angin dari tubuh. Terdapat banya...

Resipi Ayam Merah

Gambar
Ayam Masak Merah Kenduri--Pernahkah anda mencuba resipi Sambal Bilis atau Stingray Panggang? Nah, kali ini ResepRecipe.Com menyajikan resep Resipi Merah, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, bagi anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :) Bahan-bahan berikut diperlukan dalam membuat Red Cook Chicken. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan. Bahan yang diperlukan ½ ayam, potong 4 1 keping asid gelugur 2 sudu serbuk kunyit 100 ml air 1 sudu teh gula garam secukup rasa minyak goreng secukup rasa Perasa halus 15 cili kering 4 bawang merah 3 ulas bawang putih ½ sudu teh belacan memasak Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diambil dalam proses membuat hidangan Red Cook Chicken. Perhatikan dengan teliti setiap langkah, terutamanya mengenai perkara yang berkai...

Membuat Sambal Nasi Lemak Malaysia

Gambar
Resipi untuk Nasi Goreng Chile Prawn Lemak Pernahkah anda mencuba resipi Nangka Buah Masak Lemak Cabai Chili atau Udang dan Udang Kacang Goreng? Nah, kali ini Resep Abu menyajikan resipi untuk Cook Chili Rice Fat, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :) Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan dalam pembuatan Udang Rice Chili Fat. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan. Bahan yang diperlukan 10 udang bersaiz sederhana, sisihkan dan basuh dengan teliti 150 ml santan 1 keping asid gelugur 1 batang lemongrass, lebam garam secukup rasa 1 sudu teh gula Perasa halus 8 lada cayenne 1 ㎝; kunyit, kulit, terbakar memasak Berikut adalah langkah-langkah yang perlu dilakukan dalam pro...

Resipi Ayam Rendang Malaysia

Gambar
Resep Rendang Daging Melayu--Pernahkah anda mencuba resipi Pajeri Tepung atau Jeruk Nanas? Nah, kali ini Resep ABU mempersembahkan resep Rendang Ayam Malaysia, salah satu resipi untuk Resipi Masakan, untuk anda semua yang suka bereksperimen dengan dapur tercinta anda. Kami telah mendapat resipi ini dari pelbagai sumber rujukan yang boleh dipercayai, jadi sila lihat dengan teliti. Hasil teratas yang disokong :) Berikut adalah ramuan yang diperlukan untuk membuat Resipi Ayam Malaysia Rendang. Sila beri perhatian kepada jumlah amaun ya, jadi hasilnya seperti yang diharapkan. Bahan yang diperlukan 1 ayam tempatan, potong 10 bahagian 1 kapur, ambil air 2 batang lemongrass, ambil bahagian putih, memarkan 1 helai daun kunyit 650 ml santan tebal daripada 1 kelapa parut 2 sudu teh gula garam secukup rasa 3 sudu minyak masak Perasa halus 12 cili merah kering (sebelum merendam air panas) 3 candlenuts, panggang 2 ㎝; kunyit, membakar kemudian kupas bersih 5 bawang m...